Kan man ha hunden med i stallet

Inte sällan är hästmänniskor också hundmänniskor och många som inte redan har en hund drömmer om en fyrbent livskamrat som kan följa en vart man går. Men är det ens första hund så har man inte sällan funderingar på hur hunden ska passa in i hästlivet och om det finns något som man bör ha i åtanke. Som tur är har vi samlat våra bäst tips åt dig så att du slipper göra misstagen.

Steg ett är alltid att försäkra sig om det finns några policys kring hundar i ditt stall. Alla hundar har olika regler och det är viktigt att du är informerad om dessa. Kanske finns del koppelkrav eller liknande som du behöver ha koll på. Viktigt är också att se över säkerhetsrisker så att du kan förebygga dessa. Ta god tid på dig att vänja in hunden i miljön och med hästarna så att du kan känna dig trygg med att hunden fungerar i miljön. För att öka tryggheten för dig som ryttare om du rider ut tillsammans med hunden så bör du alltid ha rätt säkerhetsutrustning om olyckan skulle vara framme och hästen blir skrämd av hunden eller liknande. Fåglasång har ett bra utbud som gör att du kan vara mer säker på hästryggen.

När det kommer till hundraser som lämpar sig för stallmiljön så finns det ingen tydlig röd tråd. Mest dominerade är klassiga grådshundraser såsom Jack Russel och brukshundar såsom Labradorer. Med andra ord verkar storleken inte ha betydelse. Försök istället att utgå från vad du själv tycker passar dig bäst. Vill du ha långa turer i skogen så kanske en brukshund med längre ben orkar längre än en liten hund som en tax eller en Jack Russel. Glöm inte att väga in mentalitet, det kan vara problematiskt med en hund som har hög jaktinstinkt om du tycker om att rida i skogen. Ta också hjälp av uppfödaren som känner valpen väl med vilken energinivå som passar ditt liv bäst. Lycka till!