Hundens olika raser

Den domesticerade hunden är en underart till vargen. Idag finns det många olika raser som blivit framavlade över tid och raserna bestäms utifrån en så kallad rasstandard. Hunden bedöms efter bland annat bett, kroppens uppbyggnad, päls och teckning, men utrymme finns för att flera linjer inom rasen kan utvecklas. Eftersom standarden skiljer sig i olika länder kan raserna se olika ut i världen.

whippet-dogs-whippet-hundar (1)

Olika raser har olika egenskaper, så det är bra att läsa på och möta hundar av den ras man funderat på, redan innan köpet. Svenska kennelklubben, SKK,  har en bra webbplats med information om olika hundraser och en hel del information för dig som tänker låta en hund bli en i familjen.

När du väl blivit med hund är det bra att gå kurser. Du lär dig mer om din hund och hunden får lära sig kommandon och även att träffa andra hundar.

Det finns en del lagar och regler som du som hundägare måste känna till. Som exempel var och när du får ha din hund okopplad, vilka krav som ställs på dig som hundägare om olyckan är framme.

Har du planer på att ställa ut din hund, är det bra att veta vad som krävs av både dig och din hund på utställningarna och det är bra att öva.