Hundar och vintern

Äkta lycka är en hund som får gå ut på en efterlängtad promenad. Det hoppas och skuttas – allt ska luktas på. Att en hund får gå ut på flera promenader dagligen är självklart för alla hundägare som vill se sina fyrbenta vänner må bra. Därför finns det få saker så sorgliga som att se en hund försöka dra upp alla tassarna på en gång för att marken är så kall, eller sätter sig ned och gnyr så fort man kommer utanför dörren.

dog-winter

För att även de kalla månaderna ska vara drägliga för hunden och dess familj finns det en del saker man som hundägare måste tänka på när det börjar bli kallt ute. Hunden har anor från vargarna, och är mer anpassade för att springa genom snötäckta skogar än i stadsmiljöer om vintern – det största problemet för hundar vintertid är vägsaltet. Hundens tassar är varma, och när de smälter isen under sig tar de lätt upp vägsaltet i trampdynorna, som spricker och kan göra ont. Hundskor för att skydda tassarna kan vara en bra idé, speciellt på mindre hundar.

En hund som skakar utomhus, eller som till och med får kramper, behöver hjälp att hålla värmen. Generellt klarar hundar kyla bättre än människor, speciellt om de får springa, men små hundar och tunnhåriga raser kan behöva ett täcke eller annat skydd. Hemsidor med större sortiment, som haromi.se, gör det lättare att hitta precis rätt hjälp för att varje hund.

Något av det viktigaste man måste tänka på när dagarna blir mörkare, och som många tyvärr glömmer, är reflexer. En hund som sliter sig och springer ut i vägen är en mardröm, speciellt när det är mörkt och halt ute. För allas säkerhet måste både hund och människa vara utrustade med rejäla reflexer. Västar är att föredra, men en sele för hunden och hängande reflexer för ägaren kan också fungera.