Bli kattägare

Katten är överlägset det mest populära husdjuret i Sverige och det är många varje år som blir kattägare för första gången. Har man själv funderat på detta finns det ett par saker man bör tänka på först.

Medan en katt inte kräver lika mycket tid som en hund är det fortfarande ett husdjur som kräver en hel del ansvar. Till att börja med kräver lagen att en katt får tillsyn minst två gånger om dagen. Denna och fler regler om kattägande kan man läsa mer om på Jordbruksverket. Med tanke på detta bör man ju då fundera om man har någon passande kattvakt man kan förlita sig på när man är borta en eller flera dagar.

Tänk även på om det ska vara en ute- eller innekatt. Detta kommer till att börja med vara något som bestäms utifrån ens eget boende, men det finns också vissa kattraser som passar bättre som ena eller andra. Hemmets Journal har några bra tips kring detta.

Och på tal om raser är det bra att veta vilken typ av katt man vill ha. Satsar man på en raskatt kan man ofta få ganska pålitliga beskrivningar av temperament, aktivitetsnivå och hur mycket eller lite av en “knäkatt” de tenderar vara. Om man satsar på en riktig blandras kan man kanske gissa sig fram om man vet vilka raser det är en blandning av, annars är det mer eller mindre ett form att lotto vad man får. Men till skillnad från vanligt lotto vinner man ju i vilket fall som helst då man får en katt.

Nu gäller det också att förbereda huset för katten. Detta betyder inte att man måste “kattsäkra” hemmet eller något sådan, utan bara skaffa de saker en katt verkligen behöver. Detta inkluderar saker som mat- och vattenskålar, klösbräda/klösträd, leksaker och inte minst av allt en kattlåda. Kattlådor kommer i många olika former och man kan titta på några vanliga och ovanliga varianter på Supercat. Tänk bland annat på hur stor kattrasen kommer att bli och se till att köpa en låda som inte bara fungerar när de är kattunge utan även för en fullvuxen katt.